سفارش تبلیغ
صبا ویژن
نوروز در گفتاری دیگر - خا د م
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

در لغت نامه دهخدا مى‏نویسد: گشتاسب بفرمود تا کبیسه کردند و فروردین آن روز آفتاب به اول سرطان گرفت (تیرماه) و جشن کرد و گفت: اینروز را نگاه دارید و نوروز کنید که سرطان طالع عمل است و بعضى گفته‏اند اول کسى که رسم عیدى به نوروز و مهرگان داد فریدون بود. و در بعض تقاویم معمولى خودم دیدم که روز پنجم تیرماه مصادف فروردین فرس و نوروز عامه معرفى مى‏کند و نوروز خاصه شش روز بعد از عامه است که خاص درباریان بوده‏است.

تنبیه: سال فرس قدیم دوازده ماه و هر روزى رااسمى بود و هر وقت اول سال بود متوجه باش همین جمله راکه در تقویم نقل کردم و نیز جمله دیگر که خواهد آمد دلالت دارد.

تنبیه دیگر: بیرونى در کتاب سابق الذکر راجع به کبائس مى‏نویسد: از زمان زرتشت کبیسه ایرانى 120 سال یکماه بود. به عمل مذهبى که یاد مى‏کند؛ کبیسه اول دو فروردین و دوم دو اردیبهشت و تا آبان ماه این جریان داشت، سپس به عهده تعویق ماند. برگشتیم به منقولات دهخدا و دکتر معین که همه آنها را مرحوم علامه مجلسى در 14 بحار به نام سماء و العالم با مزایاى بسیار نقل مى‏کند در دوره ساسانیان (که هنگام ظهور اسلام بود). موسم این جشن باگردش سال تغییر مى‏گردد و در آغاز فروردین هر سال نبود (او سال را مانند حال حاضر از اعتدال ربیعى شروع کرده و نام آن را به اسم فروردین یاد مى‏کند. مانند طبرى و ابن اثیر که خواهد آمد)، بلکه مانند عید فطر واضحى در گردش بود. مبدأ جلوس یزدگرد واپسین ساسانى که روز نوروز است (و همه ساسانیان روز نوروز تاجگذارى مى‏کردند). مصادف شانزدهم حزیران تقریباً اوائل تابستان بود، پس از آن هر چهار سال یک روز این جشن عقب‏تر ماند به واسطه عدم اجرای عمل کبیسه و در حدود 392 هجرى قمرى جشن به اول حمل رسید و در 467 نوروز به بیست و سوم برج حوت افتاد. 17 روز مانده به پایان زمستان (یابه نقل دیگر در 471 بود و 19 روز از زمستان باقى بود) رودکى درباره نوروز گوید:

(سپر به معنى گل همیشه بهار است. به قول بعضى اهل ادب) در این وقت به دستور جلال الدین ملکشاه سلجوقى علماء بخوم که از آن جمله حکیم عمر خیام است سال را اول بهار مقارن تحویل آفتاب به برج حمل قرار داد و به نوروز جلالى مشهور شد تاریخ طبرى گوید: متوکل، نوروز را 28 اردى و هشت ماه قرار داد مطابق 17 حزیر ان و رسم آب پاشى به یکدیگر و آتش افروختن که سنت باستان بود منع کرد.دوم آنکه در زمان اردشیر هم به گمان شاعر نوروز ثابت بوده در 28 اردى و هشت و در کامل ابن اثیر هم همینطور است باتبدیل لفظ به اردیبهشت مطابق 11 ربیع الاول 245


جهت ارتباط با ما بر روی تصویر ذیل کیلک فرمائید

خا د م


لیست یادداشت‌ها
آرشیو یادداشت‌ها
روز جهانی بدون دروغ ،یعنی میشود ؟ I Love You I miss you I kiss you روز جهانی ورود ادیان به دین تشیع بخاری در جای جای صحیح خود، از خشم حضرت زهرا سلام الله علیها نسبت به ابی بکر سخن می‏گوید. در کتاب خمس می‏گوید: فغضبتْ فاطمةُ بنتُ رسول‏ اللَّه فهجرتْ أبابکر فلم تزل مهاجرتُه حتی تُوفِّیَتْ. یعنی: فاطمه دختر رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم بر ابی‏ بکر خشمگین شد و او را ترک گفت و این متارکه تا روزی که درگذشت ادامه داشت. (صحیح البخاری، باب فرض الخمس، 4/ 78) 1 ـ نماز. 2 ـ روزه. 3 ـ خمس. 4 ـ زکات. 5 ـ حج. 6 ـ جهاد. 7 ـ امر به معروف. 8 ـ نهى از منکر. 9 ـ تولى. 10 ـ تبرى. امام صادق صلوات الله علیه میفرمایند : ....خداوند تبارک و تعالی موجودی نجس تر از سگ نیافریده است و دشمن ما خانواده ، از سگ نیز نجس تر است (وسائل الشیعه جلد ۱صفحه ۱۵۹ باب۱۱ حدیث۵)
حسین آرین فر